Travlopp

6 May

Trav är inte bara stort i Sverige. Det springs flera stora lopp världen över varje år. Det tävlas om hiskeliga summor och spelarna omsätter miljontals kronor på varje storlopp. Här är några av de häftigaste loppen som springs varje år.

Elitloppet
Elitloppet är det största loppet om springs på svensk mark. Det avgörs den sista söndagen i Maj varje år och det är en publikfest utan dess like. Loppet avgörs på Sveriges nationalbana, Solvalla, och det är proppfullt med folk i flera dagar. Elitloppshelgen brukar inledas med lunchtrav på fredagen för att sedan avslutas med Elitloppsfinalen på söndagen. Det brukar vara runt 30 000 människor på Solvalla när Elitloppet avgörs och vanliga campingsvensson med solstolar och en t-shirt plockad direkt från sällskapsresan gnuggar armbågar med IT-miljonärer och NHL-proffs.

Loppet springs över 1609 meter och är alltså ett sprinterlopp. Hästarna som är med buds in av arrangören och gör föst upp i två kvallopp. De fyra bästa hästarna från varje lopp går sedan vidare till finalen där de springer om förstapriset på 3 miljoner kronor.

Prix d’Amérique
Prix d’Amérique är världens mest prestigefyllda travlopp. Det avgörs på Vincennes i Paris den sista söndagen av januari varje år. Loppet har sprungits årligen sedan 1920, med undantag för åren 1940 – 41. Det var lite stökigt i Europa under de åren.

Sverige är regerande mästare. Maharajah med Örjan Kilström i Sulkyn vann lopp 2014. Det var första gången sedan 1995 en svensk kusk vann loppet. 95 hette kusken Helen Johansson och hästen Ina Scot. Gigant Neo från Stefan Melanders stall vann visserligen loppet 2006, men då var det belgaren Dominik Locqueneux som satt i sulkyn.

Även om Sverige har rönt vissa framgångar i loppet så har det dominerats av hemmanationen. Om jag räknar rätt så har Frankrike vunnit loppet 67 gånger sedan 1920.

Loppet fick sitt namn för att hylla de amerikanska insatserna under första världskriget. Loppet springs över 2700 meter och förstapriset ligger på en halv miljon euro.

Hambletonian
Hambletonian Stakes är det största travloppet som springs på amerikansk mark. Loppet är ett sprinterlopp som avgörs över en engelsk mil. Det är 1609 meter, så lika långt som Elitloppet.

Hambletonian avgörs den första lördagen i augusti på Meadowlands i East Rutherford, New Jersey. Hambletonian är det första loppet av vad som kallas för Triple Crown of Harness Racing for Trotters i USA. De andra två loppen är Yonkers Trot och Kentucky Futurity.

Royalty For Life med Brian Sears i sulkyn är regerande mästare. Duon vann loppet 2013 och tog hem förstapriset på en halv miljon dollar.